Klopi

Klopi letos aktivni tudi pozimi

To zimo v naši ambulanti opažamo, da klopi ne počivajo in so aktivni čez praktično celo leto – tudi pozimi. Včasih je veljalo, da se klopi prebudijo v marcu in so najbolj aktivni do oktobra, vendar zadnja leta ugotavljamo, da aktivnost klopov ni več sezonsko pogojena in so prisotni čez celo leto, kar je verjetno pogojeno tudi z milimi zimami. Glede na to, da tako pri ljudeh kot pri živalih v zadnjih letih opažamo porast klopno prenosljivih bolezni, svetujemo, da vaše živali pred klopi primerno zaščitite.

Življenjski cikel

Klopi so majhni paraziti, njihova velikost je odvisna od faze življenjskega cikla (jajčece, larva, nimfa, odrasel klop) – velikost je lahko od 1 milimetra do 0,5 centimetra. Pred vsako preobrazbo klop potrebuje krvni obtok, kar pomeni, da v svojem življenjskem ciklu potrebuje vsaj tri različne gostitelje. Klop se s patogenimi mikrooorganizmi lahko okuži že na prvem gostitelju in okužbo prenese na vsakega naslednjega gostitelja.

Kako klopi pridejo na vašega ljubljenčka?

Klopi čakajo na gostitelja na vejicah ali listju nizkega rastja. Gostitelja zaznajo s posebnim čutilnim organom, ki je na njihovih sprednjih nogah in se imenuje Hallerjev organ. Ko je gostitelj dovolj blizu, se ga klop oprime in začne iskati del kože z optimalnim pretokom krvi in začne sesati kri.

Katere bolezni prenašajo?

Klopi lahko s svojim ugrizom prenesejo okoli 200 vrst različnih bolezni. V nadaljevanju bomo opisali nekaj najpogostejših pri nas.

Babezioza                                                                                                                        Bolezen, ki je še posebej razširjena na našem področju (severovzhodna Sloveniji – območje preko Mure). Bolezen povzroča pražival iz rodu Babesia, ki parazitira v rdečih krvničkah. Zaradi razmnoževanja babezij eritrociti pokajo in pojavijo se značilni klinični znaki: visoka telesna temperatura, blede sluznice, rdeče-oranžno obarvan urin, zlatenica. Brez hitre veterinarske pomoči je lahko bolezen za žival usodna.

Anaplazmoza                                                                                                                     Bolezen povzroča bakterija Anaplasma phagocytophilum. Znaki okužbe se pojavijo 10 do 14 dni po piku klopa. Najpogostejši klinični znaki so povišana telesna temperatura, zaspanost in neješčnost. Pri kronični obliki se lahko pojavi šepanje z otekanjem sklepov, bolečine v mišicah, bruhanje in driska.

Lymska borelioza                                                                                                                Povzroča jo bakterija spiralne oblike Borrelia burgdorferi. Prvi znaki okužbe se pojavijo šele 2 do 6 mesecev po piku klopa. Klinična slika je nespecifična – visoka telesna temperatura, zaspanost, šepanje, obolenja ledvic, jeter, srca, oči in centralnega živčnega sistema.

Klopni meningoencefalitis                                                                                                Povzroča ga virus, ki se razmnožuje v slinskih žlezah klopa. Človek je za to bolezen veliko bolj dovzeten kot pes, ki je na klopni meningoencefalitis precej odporen. Inkubacijska doba traja od 7 do 14 dni. Začetni klinični znaki so nespecifični. Največ primerov bolezni pri psih mine brez očitnih simptomov, z izjemo imunsko oslabljenjih živali, pri katerih lahko pride do hudih znakov obolenja centralnega živčnega sistema.

Kako pred klopi zaščititi hišne ljubljenčke?

S preventivo zmanjšamo možnost za infestacijo s klopi in posledično tudi verjetnost za okužbo s klopno prenosljivimi bolezni. Obstaja široka paleta različnih izdelkov, ki vašega hišnega ljubljenčka zaščitijo pred klopi (ampule,ovratnice, žvečljive tablete, pršila …). V naši ambulanti vam bomo svetovali, katero sredstvo je najbolj primerno za vašega hišnega ljubljenčka.

Kaj pa, če najdemo že prisesanega klopa?

Če klopa najdemo na naši živali, ga čimprej varno odstranimo, saj se s tem verjetnost okužbe močno zmanjša. Žival večkrat temeljito pregledamo – pod pazduhami, po glavi in vratu in med prsti. Če klopa najdemo, ga je najbolj primerno odstraniti s pinceto (obstajajo pincete posebej namenjene odstranjevanju klopov). Klopa primemo čim bolj ob koži in ga zavrtimo. Mesto ugriza je priporočljivo razkužiti.

Dežurstvo 24/7

Za nujne primere smo na voljo tudi izven delovnega časa    Z uporabo tega obrazca se strinjate s shranjevanjem in obdelavo vaših podatkov s to spletno stranjo.